Suomen yläkoulujen makeanmyynti
Hirvi, Elina; Holmström, Hillamari; Kojo, Sara (2018-04-30)
Suomen yläkoulujen makeanmyynti
Hirvi, Elina
Holmström, Hillamari
Kojo, Sara
(30.04.2018)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu UTUPubiin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin / julkaisuun.
Turun yliopisto
Tiivistelmä
Yläkoulujen runsaaseen makeanmyyntiin lähdettiin puuttumaan vuonna 2007, jolloin Opetushallitus (OPH) ja Kansanterveyslaitos (nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL) julkaisivat suosituksen, jossa kehotettiin kouluja luopumaan makeanmyynnistä ja suosimaan terveellisiä välipaloja. Samana vuonna julkaistiin myös ensimmäinen kyselytutkimus asiasta. Vuoden 2010 kyselytutkimuksessa todettiin makeanmyynnin vähentyneen 56 %:sta 38 %:iin vuosien 2007 ja 2010 välillä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin makeanmyynnin pitkäaikaisia muutoksia vuosien 2007-2010 ja 2016 välillä.
Suomen yläkouluille lähetettiin keväällä 2016 sähköpostikysely koulujen makeiden tuotteiden ja välipalan myynnistä. Poikkileikkaustutkimus tehtiin yhteistyössä Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Tutkimuksessa käytettiin samaa kyselylomaketta kuin vuonna 2007−2010 tehdyissä makeanmyyntikyselyissä. Kouluista 390 vastasi kyselyyn vastausprosentin ollessa 43 %. Tuloksia verrattiin aikaisempien vuosien kyselyihin.
Makeisten ja virvoitusjuomien myynti on laskenut ja terveellisten välipalojen saatavuus parantunut vuosien 2007-2010 jälkeen. Kuitenkin muiden makeiden tuotteiden tarjonta on kasvanut. Suurin syy koulujen uusiin linjauksiin oli oppilaiden terveys ja OPH:n ja THL:n vuonna 2007 antama suositus. OPH:n ja THL:n antamalla suosituksella on ollut pitkäaikaisia vaikutuksia koulujen makeiden tuotteiden myyntiin. Tarvitaan kuitenkin keinoja, joiden avulla makeanmyynti voitaisiin jonain päivänä jättää kokonaan pois.
Suomen yläkouluille lähetettiin keväällä 2016 sähköpostikysely koulujen makeiden tuotteiden ja välipalan myynnistä. Poikkileikkaustutkimus tehtiin yhteistyössä Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Tutkimuksessa käytettiin samaa kyselylomaketta kuin vuonna 2007−2010 tehdyissä makeanmyyntikyselyissä. Kouluista 390 vastasi kyselyyn vastausprosentin ollessa 43 %. Tuloksia verrattiin aikaisempien vuosien kyselyihin.
Makeisten ja virvoitusjuomien myynti on laskenut ja terveellisten välipalojen saatavuus parantunut vuosien 2007-2010 jälkeen. Kuitenkin muiden makeiden tuotteiden tarjonta on kasvanut. Suurin syy koulujen uusiin linjauksiin oli oppilaiden terveys ja OPH:n ja THL:n vuonna 2007 antama suositus. OPH:n ja THL:n antamalla suosituksella on ollut pitkäaikaisia vaikutuksia koulujen makeiden tuotteiden myyntiin. Tarvitaan kuitenkin keinoja, joiden avulla makeanmyynti voitaisiin jonain päivänä jättää kokonaan pois.