Paikallisen ruuan tulevaisuudet ja yhteiskunnalliset vaikutukset
Kuhmonen, Tuomas; Hyvönen, Katja; Panula-Ontto, Juha; Saarimaa, Riikka; Ahokas, Ira; Kaskinen, Juha; Nurmi, Timo (2019-03-18)
Paikallisen ruuan tulevaisuudet ja yhteiskunnalliset vaikutukset
Kuhmonen, Tuomas
Hyvönen, Katja
Panula-Ontto, Juha
Saarimaa, Riikka
Ahokas, Ira
Kaskinen, Juha
Nurmi, Timo
(18.03.2019)
Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201903189171
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201903189171
Tiivistelmä
Erilaiset vaihtoehtoiset ruokajärjestelmät haastavat hallitsevan ruokajärjestelmän. Monissa vaihtoehtoisissa järjestelmissä korostuvat tuottajan ja kuluttajan vuorovaikutus, sosiaaliset ja ympäristökysymykset sekä paikallisuus. Ruuan tuotantopaikat, tuottajat ja kuluttajat kytkeytyvät yhteen pitkään jatkuneen eriytymiskehityksen jälkeen uusilla, nykyaikaisilla tavoilla. Koska tällaiset ruokajärjestelmät yleistyvät kehittyneissä teollisuusmaissa, hallitseva ruokajärjestelmä ei ilmiselvästi tyydytä kaikkien ruokaketjun osapuolten tarpeita riittävällä tavalla. Aika näyttää, tuleeko vaihtoehtoisista järjestelmistä valtavirtaa vai jäävätkö ne ”vaihtoehtoisiksi”.
Tässä raportissa on esitetty tulokset ”Paikallisen ruuan tulevaisuuskuvat ja yhteiskunnalliset vaikutukset” -hankkeesta (PARTY). Hankkeessa laadittiin kirjallisuuskatsauksen ja tulevaisuusverstaiden pohjalta tulevaisuuskuvat neljän kestävän kehityksen ulottuvuuden varaan rakentuvista paikallisista ruokajärjestelmistä: lyhyestä, vihreästä, reilusta ja aidosta ketjusta. Lyhyen ketjun mahdollisen toteutumisen keskiössä ovat toimintatavat ja ketjun valtarakenteet, Vihreän ketjun tuotekehitys, teknologia ja innovaatiot, Reilun ketjun toimijuus ja tieto sekä Aidon ketjun kulttuuri, arvostus ja tuoteosaaminen. Tulevaisuuskuvien toteutumisella olisi asiantuntija-arvioiden perusteella suurimmat vaikutukset maaseudun elinvoimaisuuden vahvistumiseen, ruokajärjestelmän sosiaalisen hyväksyttävyyden parantumiseen, aineettoman hyvinvoinnin lisääntymiseen ja ruokatuotannon kannattavuuden parantumiseen. Tulevaisuuskuvien hahmottaman ruokajärjestelmän lupaavimmat kehittämiskohteet olisivat asiantuntija-arvioiden perusteella kiertotalouden vahvistaminen, ympäristökuormitusta vähentävä tuotekehitys, paikallisen ruuan suosiminen julkisissa hankinnoissa ja ruokavalioiden muuttaminen kasvispainotteisemmiksi. Tulokset eivät ole ennusteita: ne antavat viitteitä siitä, mihin asioihin ruokajärjestelmän muutoksessa, kehittämisessä ja tutkimuksessa on syytä kiinnittää huomiota.
Tässä raportissa on esitetty tulokset ”Paikallisen ruuan tulevaisuuskuvat ja yhteiskunnalliset vaikutukset” -hankkeesta (PARTY). Hankkeessa laadittiin kirjallisuuskatsauksen ja tulevaisuusverstaiden pohjalta tulevaisuuskuvat neljän kestävän kehityksen ulottuvuuden varaan rakentuvista paikallisista ruokajärjestelmistä: lyhyestä, vihreästä, reilusta ja aidosta ketjusta. Lyhyen ketjun mahdollisen toteutumisen keskiössä ovat toimintatavat ja ketjun valtarakenteet, Vihreän ketjun tuotekehitys, teknologia ja innovaatiot, Reilun ketjun toimijuus ja tieto sekä Aidon ketjun kulttuuri, arvostus ja tuoteosaaminen. Tulevaisuuskuvien toteutumisella olisi asiantuntija-arvioiden perusteella suurimmat vaikutukset maaseudun elinvoimaisuuden vahvistumiseen, ruokajärjestelmän sosiaalisen hyväksyttävyyden parantumiseen, aineettoman hyvinvoinnin lisääntymiseen ja ruokatuotannon kannattavuuden parantumiseen. Tulevaisuuskuvien hahmottaman ruokajärjestelmän lupaavimmat kehittämiskohteet olisivat asiantuntija-arvioiden perusteella kiertotalouden vahvistaminen, ympäristökuormitusta vähentävä tuotekehitys, paikallisen ruuan suosiminen julkisissa hankinnoissa ja ruokavalioiden muuttaminen kasvispainotteisemmiksi. Tulokset eivät ole ennusteita: ne antavat viitteitä siitä, mihin asioihin ruokajärjestelmän muutoksessa, kehittämisessä ja tutkimuksessa on syytä kiinnittää huomiota.
Kokoelmat
- Erillisteokset ja sarjat [755]