”Pyy pivossa ja kymmenen kiikarissa” : Ennakoinnista eväitä Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämiseen
Hietanen, Olli; Jokinen, Leena; Kirveennummi, Anna; Nurmi, Timo; Saarimaa, Riikka (2019-05-21)
”Pyy pivossa ja kymmenen kiikarissa” : Ennakoinnista eväitä Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämiseen
Hietanen, Olli
Jokinen, Leena
Kirveennummi, Anna
Nurmi, Timo
Saarimaa, Riikka
(21.05.2019)
Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019052116406
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019052116406
Tiivistelmä
Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämishankkeessa (VARRU) toteutettiin monipolvinen ennakointiprosessi, joka rakentui teemakohtaisista työpajoista, ruokaketjun uudelleenmäärittelyä käsittelevistä radikaaleista työpajoista ja lopuksi yrityksille suunnatuista ennakointityöpajoista. Kussakin tulevaisuusosiossa käytettiin erilaisia ennakointimenetelmiä ja toimintatapoja Varsinais-Suomen ruokaketjun tulevaisuuden hahmottamiseksi.
Työpajoissa käydyissä keskusteluissa ruokaketjun toimijat ottivat kantaa mahdollisina ja todennäköisinä pidettyihin muutoksiin ja haasteisiin, ja ideoivat niiden pohjalta uusia avauksia. Tässä raportissa esitellään keskusteluissa nousseita ajatuksia ideoineen sekä niiden pohjalta hahmoteltavia uusia suuntia tulevien keskusteluiden eväiksi. Keskusteluista tiivistetyt tulevaisuuskuvat liittyvät alueen toimintaympäristön laatuun ja kestävyyteen eri tavoin muuttuvissa olosuhteissa. Tulevaisuustyötä tehdään aina laajoja globaaleja toimintaympäristöjen muutoksia ja niiden paikallisia vaikutuksia huomioiden. Mikä on ruoan kuluttamisen ja tuottamisen suhde muihin tulevaisuuden elinkeinoihin ja ympäristöön, alueen infrastruktuuriin ja väestöön, teknologiaan sekä muihin keskeisiin muuttujiin?
Työpajoissa käydyissä keskusteluissa ruokaketjun toimijat ottivat kantaa mahdollisina ja todennäköisinä pidettyihin muutoksiin ja haasteisiin, ja ideoivat niiden pohjalta uusia avauksia. Tässä raportissa esitellään keskusteluissa nousseita ajatuksia ideoineen sekä niiden pohjalta hahmoteltavia uusia suuntia tulevien keskusteluiden eväiksi. Keskusteluista tiivistetyt tulevaisuuskuvat liittyvät alueen toimintaympäristön laatuun ja kestävyyteen eri tavoin muuttuvissa olosuhteissa. Tulevaisuustyötä tehdään aina laajoja globaaleja toimintaympäristöjen muutoksia ja niiden paikallisia vaikutuksia huomioiden. Mikä on ruoan kuluttamisen ja tuottamisen suhde muihin tulevaisuuden elinkeinoihin ja ympäristöön, alueen infrastruktuuriin ja väestöön, teknologiaan sekä muihin keskeisiin muuttujiin?
Kokoelmat
- Erillisteokset ja sarjat [755]