Lannoitteen mukana kulkeutuneen glyfosaattivalmisteen ylivuotiset vaikutukset mansikan sienijuuriin, kasvuun, lisääntymiseen ja kasvinsyöjien aiheuttamiin vaurioihin.
Heikkonen, Lauri (2022-05-27)
Lannoitteen mukana kulkeutuneen glyfosaattivalmisteen ylivuotiset vaikutukset mansikan sienijuuriin, kasvuun, lisääntymiseen ja kasvinsyöjien aiheuttamiin vaurioihin.
Heikkonen, Lauri
(27.05.2022)
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022070551205
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022070551205
Tiivistelmä
Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvientorjunta-aine ja sitä käytetään tehoaineena erilaisissa glyfosaattipohjaisissa kasvinsuojeluvalmisteissa eli herbisideissä (GPH). Glyfosaatin teho perustuu kasveille elintärkeän sikimaattikierron estämiseen ja siten se tehoaakin lähes kaikkiin vihreisiin kasveihin. Glyfosaatin väitetään olevan haitaton eläimille, muille eliöille ja ympäristölle, koska vain kasveilla ja joillakin mikrobeilla on sikimaattikierto, ja glyfosaatin hajoamisaika on lyhyt. Glyfosaatin ja sen hajoamistuotteiden on havaittu säilyvän maaperässä pidempiä aikoja kuin on oletettu ja vaikuttavan maaperän mikrobeihin sekä viljeltäviin kasveihin. Glyfosaattia ja sen hajoamistuotteita voi päätyä ravintoketjuihin sen normaalin käytön yhteydessä, mutta myös epäsuorasti esimerkiksi tuotantoeläimille syötettävän rehun kautta. Glyfosaatin on havaittu jopa tiivistyä siipikarjan ulosteeseen, jos niille syötettävä rehu sisältää jäämiä glyfosaatista ja sen hajoamistuotteista. Lannoitteeksi käytettävän siipikarjan lanta saattaa sisältää torjunta-aineista, joita niiden syömä rehu sisältää ja niiden pitoisuuksia ei valvota. Tällä tavoin viljeltävät kasvit saattavat epäsuorasti altistua glyfosaatille ja sen hajoamistuotteille. Tutkimuksessa tutkittiin lannoitteen mukana kulkeutuneiden GPH-jäämien ja niiden hajoamistuotteiden ylivuotisia vaikutuksia mansikan sienijuuriin, kasvuun, lisääntymiseen ja kasvinsyöjien aiheuttamiin vaurioihin. Koe toteutettiin levittämällä GPH-jäämiä sisältävää ulostetta lannoitteeksi tutkimuskasveina käytetyille mansikoille. Varsinainen glyfosaatille ja sen hajoamistuotteille altistuminen tapahtui siis edellisen kasvukauden aikana ja aineiden pitoisuudet olivat odotetusti huomattavasti matalammat tutkimusvuonna. Vuonna jona lannoitteet levitettiin koepellolle GPH-käsittelynkasvit jäivät pienemmiksi kuin kontrolliryhmän kasvit. Koska mansikka on monivuotinen viljelykasvi sen edellisen vuoden kasvulla voi olla vaikutusta seuraavan vuoden kasvun ja lisääntymiseen. Tuloksissa ei havaittu eroa mitatuissa muuttujissa kontrolliryhmän ja GPH-käsittelyn kasvien välillä. Tässä kokeessa havaittiin kuitenkin edellisen vuoden kasvun vaikuttaneen tämän vuoden tuloksiin, mutta eroa GPH-käsittelyn ja kontrolliryhmän kasvien välillä ei kuitenkaan havaittu.