Yrittäjyysneuvonnalla monimuotoisuutta yrityskenttään – Suosituksia maahanmuuttajien yrittäjyyden tukemiseen
Satu Aaltonen
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021042825160
Tiivistelmä
Yrittäjyys edesauttaa yksilöiden integroitumista yhteiskuntaan ja tarjoaa työpaikan yrittäjälle, mutta myös oppimisympäristön perheenjäsenille ja yrityksen muille työntekijöille. Maahanmuuttajien yrittäjyydellä on sekä kansantaloudellista että sosiaalista arvoa. Tutkimme maahanmuuttajayrittäjiä ja heille alkuvaiheen palveluja tarjoavia julkisia, yksityisiä ja kolmannen sektorin organisaatioita.
Tutkimuksemme perusteella selvisi, että:
- yrittäjyyden alkuvaiheen haasteet ovat maahanmuuttajayrittäjillä pitkälti samoja kuin kantasuomalaisilla yrittäjillä.
- maahanmuuttajayrittäjyyden edistäminen Suomessa ei suoranaisesti edellytä uusia, erityisesti maahanmuuttajayrittäjille suunnattuja palveluja, vaan maahanmuuttajayrittäjät tarvitsevat yhteistyötä ja verkottumista kantaväestön kanssa.
Toimenpidesuosituksemme politiikan laatijoille ovat:
(1) Yrittäjyyden alkuvaiheen palvelujen painopiste tulisi siirtää yrittäjyyttä tukevien verkostojen, toimijoiden ja toimintojen eli yrittäjyysekosysteemin kehittämiseen kuntien, kaupunkien ja maakuntien tasolla, eikä niitä tulisi suunnata erityisryhmille.
(2) Yrittäjyyspolitiikalla tulisi edistää kaiken tyyppisten yritysten toimintaedellytyksiä, eikä painottaa liikaa nopeaa kasvua hakevia yrityksiä.
Toimenpidesuosituksemme politiikan toimeenpanijoille ovat:
Paikallistasolla tulisi luoda areenoja,
(1) joilla rahoittajat ja alkavat yrittäjät kohtaavat.
(2) joilla erilaisia taitoja omaavat yrittäjyydestä kiinnostuneet maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset kohtaavat ja saavat mahdollisuuden kehitellä ideoitaan yhdessä.
(3) joilla kansalaisyhteiskunta, yritykset sekä yrittäjyys ylipäätään tulevat tutuiksi keskenään.
Kokoelmat
- Rinnakkaistallenteet [19207]