Psykoosipotilaiden toimintakyvyn ennuste ja sitä ennustavat tekijät
Luutonen Sinikka; Tuominen Lauri; Hietala Jarmo; Paju Janina; Armio Reetta-Liina; From Tiina; Walta Maija; Avellan Anna; Jalo Päivi; Heinimaa Markus; Ilonen Tuula; Salokangas Raimo K. R.; Laurikainen Heikki
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022112967784
Tiivistelmä
TAUSTA. Tavoitteenamme oli tutkia luonnollisessa tutkimusasetelmassa psykoosin ja psykoosiriskin vuoksi ensi kertaa hoitoon tulleiden potilaiden toimintakyvyn ennustetta ja siihen vaikuttavia tekijöitä.
AINEISTO JA MENETELMÄT. Tutkimusaineisto koostui 130 psykoosi- ja 107 psykoosiriskipotilaasta, joille tehtiin alkuhaastattelun jälkeen seurantahaastattelu yhdeksän ja 18 kuukauden kuluttua. Seurannan perusteella muodostettiin hyvän ja huonon ennusteen ryhmät, joita selitettiin logistisella regressioanalyysillä.
TULOKSET JA PÄÄTELMÄT. Psykoosi- ja riskipotilaiden toimintakyvyn ennusteissa ei ollut eroa. Hyvä ennuste yhdistyi naissukupuoleen, lapsuuden sosiaalisuuteen, koulumenestykseen ja vähäisiin traumakokemuksiin sekä hyvään koulutustasoon ja työtilanteeseen. Oireista tunneköyhyys ja ajattelun hajanaisuus liittyvät huonoon ennusteeseen. Monimuuttuja-analyysissä naimattomuus, lapsuuden traumakokemukset ja heikko koulumenestys, huono työtilanne sekä tunneköyhyys ja ajattelun hajanaisuus ennustivat huonoa toimintakykyä. Koulutuksen ja työteon tukemiseen liittyvät kuntoutustoimenpiteet ovat keskeisiä pyrittäessä parantamaan psykoosipotilaiden ja psykoosiriskissä olevien potilaiden toimintakykyä.
Kokoelmat
- Rinnakkaistallenteet [19207]