Relatiivilauseet arkikeskustelussa
Laury Ritva; Helasvuo Marja-Liisa; Rauma Janica
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022122273226
Tiivistelmä
Artikkeli tarkastelee laajaan keskustelukorpukseen pohjautuen sitä, millaisiin päälauseisiin relatiivilauseet liittyvät ja millaisia eri relatiivisanoilla alkavien relatiivilauseiden tehtävät ovat. Vuorovaikutuslingvistinen analyysi paljastaa, että eri relatiivisanoilla on omanlaisensa profiili.
Aineistossa eksistentiaali- ja kopulalauseet ovat yliedustettuja relatiivilauseiden päälauseina verrattuna näiden lausetyyppien käyttöön koko korpuksessa. Lähes neljänneksellä relatiivilauseista ei ole lainkaan päälausetta, vaan niiden korrelaattina on vapaa NP. Kopulalauseiden, eksistentiaalilauseiden ja vapaiden NP:iden runsaus aineistossa selittyy niiden käytöllä esittely- tai kehysrakenteina, joihin relatiivilause kiinnittyy. Kehysrakenteet voivat olla syntaktisesti ja semanttisesti keveitä; relatiivilause kertoo keskeisimmän asian. Myös pääsanat voivat olla semanttisesti väljiä, ja sisältö täsmentyy relatiivilauseessa.
Eri relatiivisanoilla alkavat relatiivilauseet poikkeavat toisistaan sen suhteen, millaisiin referentteihin niiden pääsanat yleensä viittaavat. Joka-relatiivilauseiden korrelaatti on yleisimmin inhimillinen, ja kuka-relatiivilauseiden melkein aina. Mikä-relatiivilauseiden korrelaatit taas viittaavat useimmiten konkreettisiin tarkoitteisiin mutta harvoin ihmisiin. Mikä-relatiivilauseiden korrelaateilla on toisinaan abstrakteja tarkoitteita, mutta joka-relatiivilauseiden korrelaateilla vain harvoin. Relatiivisesti käytetty kun ei ole niin selvästi erikoistunut kuin muut relatiivisanat.
Aiemmassa tutkimuksessa relatiivilauseiden tehtävät on määritelty restriktiivisyyden tai sen puutteen kautta. Mikä- ja kun-relatiivilauseiden yleisin tehtävä aineistossa onkin referenssin rajaaminen. Sen sijaan joka-relatiivilauseista yli puolet ja kuka-relatiivilauseistakin viidesosa toimii predikoivassa tehtävässä. Jotkin relatiivilauseet toimivat sekä rajaavina että predikoivina. Referentin rajaamiseen tähtäävässä luonnehdinnassa on aina mukana myös kuvailu ja referenssin rakentaminen.
Kokoelmat
- Rinnakkaistallenteet [19207]