Arkista ruokaa vai julkista terveyttä : Suomalaisten muuttuva käsitys terveellisestä ruokavaliosta Kotilieden sivuilla 1960- ja 1970-luvuilla
Lindsten, Sivi (2023-02-02)
Arkista ruokaa vai julkista terveyttä : Suomalaisten muuttuva käsitys terveellisestä ruokavaliosta Kotilieden sivuilla 1960- ja 1970-luvuilla
Lindsten, Sivi
(02.02.2023)
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023022828914
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023022828914
Tiivistelmä
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkin, miten suomalaisten käsitykset terveellisestä
ruokavaliosta ovat muuttuneet 1960-luvun alusta 1970-luvun loppuun. Aineistonani käytän
vuosien 1960–1979 Kotiliesi-lehtiä sekä aikakauden ravitsemussuosituksia ja
tutkimuskirjallisuutta. Metodinani olen käyttänyt pääasiassa lähilukua, jota olen helpottanut
rajaamalla ja asiasanoittamalla aineistoa, joka mahdollisti keskittymisen yksittäisiin ilmiöihin.
Kyseisenä aikakautena suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtui useita merkittäviä muutoksia,
jotka heijastuivat myös kansanterveyteen ja ruokakulttuuriin.
Tarkastelen terveellisen ruoan käsitystä kahdesta näkökulmasta. Ensin käsittelen sitä yleisenä
pidetyn tavallisen ruokavalion osalta. Tässä osiossa käsittelen erilaisia ravitsemusmalleja ja -
suosituksia sekä erilaisia ravintoaineryhmiä eli vitamiineja, kivennäisaineita, rasvoja,
maitotuotteita, sokereita, lihoja, kasviksia ja viljatuotteita. Toiseksi käsittelen terveellistä
ruokavaliota terveysongelmien ja erityisruokavalioiden kautta. Esiin nousivat ylipaino,
diabetes, keliakia, laktoosi-intoleranssi, allergiat, suolistosairaudet, sydän- ja
verisuonielimistön sairaudet sekä kasvisruokavalio.
Tutkimuksessani kävi ilmi, että suomalaisten ruokavalio on tuolloin muuttunut monella tapaa
suhteessa aiempaan ja tätä vastaan tehtiin runsaasti terveysvalistusta. Esimerkiksi rasvojen,
sokerin ja vaaleiden viljojen kulutus oli 1960-luvulla lisääntynyt, mutta 70-luvulla ruokavalio
oli jo monipuolistunut ja terveellisempiäkin vaihtoehtoja, kuten monipuolisia kasviksia tuli
laajemmin osaksi yleistä ruokavaliota. Syynä näihin muutoksiin ovat pääasiassa olleet
elintason nousu ja kansainvälistyminen. Ymmärrys sairauksien ruokavaliohoidosta kehittyi
tutkimusaikani, mutta käsitykset olivat vielä hyvin erilaisia kuin 2020-luvulla. Vaikka
yksilöllisiä ruokavalioita jo tunnettiinkin, olivat ne yhä poikkeuksellinen ilmiö ja
erityisruokavalioiden mukaan elämisestä oli rajallisesti tietoa saatavilla. Kaiken kaikkiaan
ruoka oli paitsi yksilön myös yhteiskunnan asia.
ruokavaliosta ovat muuttuneet 1960-luvun alusta 1970-luvun loppuun. Aineistonani käytän
vuosien 1960–1979 Kotiliesi-lehtiä sekä aikakauden ravitsemussuosituksia ja
tutkimuskirjallisuutta. Metodinani olen käyttänyt pääasiassa lähilukua, jota olen helpottanut
rajaamalla ja asiasanoittamalla aineistoa, joka mahdollisti keskittymisen yksittäisiin ilmiöihin.
Kyseisenä aikakautena suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtui useita merkittäviä muutoksia,
jotka heijastuivat myös kansanterveyteen ja ruokakulttuuriin.
Tarkastelen terveellisen ruoan käsitystä kahdesta näkökulmasta. Ensin käsittelen sitä yleisenä
pidetyn tavallisen ruokavalion osalta. Tässä osiossa käsittelen erilaisia ravitsemusmalleja ja -
suosituksia sekä erilaisia ravintoaineryhmiä eli vitamiineja, kivennäisaineita, rasvoja,
maitotuotteita, sokereita, lihoja, kasviksia ja viljatuotteita. Toiseksi käsittelen terveellistä
ruokavaliota terveysongelmien ja erityisruokavalioiden kautta. Esiin nousivat ylipaino,
diabetes, keliakia, laktoosi-intoleranssi, allergiat, suolistosairaudet, sydän- ja
verisuonielimistön sairaudet sekä kasvisruokavalio.
Tutkimuksessani kävi ilmi, että suomalaisten ruokavalio on tuolloin muuttunut monella tapaa
suhteessa aiempaan ja tätä vastaan tehtiin runsaasti terveysvalistusta. Esimerkiksi rasvojen,
sokerin ja vaaleiden viljojen kulutus oli 1960-luvulla lisääntynyt, mutta 70-luvulla ruokavalio
oli jo monipuolistunut ja terveellisempiäkin vaihtoehtoja, kuten monipuolisia kasviksia tuli
laajemmin osaksi yleistä ruokavaliota. Syynä näihin muutoksiin ovat pääasiassa olleet
elintason nousu ja kansainvälistyminen. Ymmärrys sairauksien ruokavaliohoidosta kehittyi
tutkimusaikani, mutta käsitykset olivat vielä hyvin erilaisia kuin 2020-luvulla. Vaikka
yksilöllisiä ruokavalioita jo tunnettiinkin, olivat ne yhä poikkeuksellinen ilmiö ja
erityisruokavalioiden mukaan elämisestä oli rajallisesti tietoa saatavilla. Kaiken kaikkiaan
ruoka oli paitsi yksilön myös yhteiskunnan asia.