Ravintokyselyn testaus ja pilotointi suolistomikrobiston ja eturauhassyövän välistä yhteyttä käsittelevää tutkimusta varten
Massinen, Tytti (2023-11-24)
Ravintokyselyn testaus ja pilotointi suolistomikrobiston ja eturauhassyövän välistä yhteyttä käsittelevää tutkimusta varten
Massinen, Tytti
(24.11.2023)
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231128149665
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231128149665
Tiivistelmä
Tämä tutkimus toimii ravintokyselyn osalta pilottitutkimuksena keväällä 2022 alkaneelle PROMIC-tutkimukselle. PROMIC-tutkimuksessa tutkitaan suoliston bakteerikannan eli mikrobiston vaikutusta eturauhasen terveyteen ja eturauhassyövän kehittymiseen. PROMIC-tutkimuksessa käytetään erilaisten näytteidenoton lisäksi työkaluna kyselylomakkeita. Tämän syventävien opinnäytetyön tarkoituksena on pilotoida PROMIC-tutkimuksessa käytettävä ravintokysely, testata jo aiemmin validoidun indeksin toimivuus eturauhassyöpäpotilaiden ikäryhmissä sekä luoda ravintokyselyyn indeksin lisäksi lisäkysymyksiä ja testata lisäkysymysten toimivuus.
Ravintokyselyn pohjana toimi jo olemassa oleva ja aikaisemmin validoitu IDQ (Index of diet quality) (Leppälä ym 2010). Tämän lisäksi perehdyttiin eturauhassyövän ja ravinnon yhteyttä käsittelevään kirjallisuuteen, jonka pohjalta luotiin lisäkysymyksiä käyttäen apuna myös Finnravinto2017-tutkimuksen kyselylomakkeita (Valsta ym 2018). Kyselylomakkeet testattiin käytännössä urologian poliklinikalla keväällä 2022. Pilottitutkimukseen otettiin mukaan 20 miestä eri ikäluokista, jotka asioivat TYKS:n urologian poliklinikalla kyseisenä aikana. Ravintokysely toteutettiin tabletilla REDCap-järjestelmän avulla.
Pilottitutkimuksessa havaittiin IDQ:n toimivuus ravintokyselyn pohjana tutkituilla ikäryhmillä. IDQ käytetään PROMIC-tutkimuksessa sellaisenaan, sillä siihen liittyy pistelaskenta ja se on aiemmin validoitu. Myös indeksin ulkopuoliset kysymykset havaittiin toimiviksi, mutta pilottitutkimuksen havaintojen pohjalta niitä selkeytettiin ja karsittiin. Pilottitutkimuksessa ravintokyselyn vastaukset jäivät osalla puutteellisiksi, jonka vuoksi kyselylomakkeisiin tehtiin muutoksia, joilla jokaiseen kysymykseen saadaan vastaukset. Lisäksi kyselylomakkeita selkeytettiin ja vastausvalikoita muokattiin pilottitutkimuksen havaintojen mukaisesti.
Ravintokyselyn pohjana toimi jo olemassa oleva ja aikaisemmin validoitu IDQ (Index of diet quality) (Leppälä ym 2010). Tämän lisäksi perehdyttiin eturauhassyövän ja ravinnon yhteyttä käsittelevään kirjallisuuteen, jonka pohjalta luotiin lisäkysymyksiä käyttäen apuna myös Finnravinto2017-tutkimuksen kyselylomakkeita (Valsta ym 2018). Kyselylomakkeet testattiin käytännössä urologian poliklinikalla keväällä 2022. Pilottitutkimukseen otettiin mukaan 20 miestä eri ikäluokista, jotka asioivat TYKS:n urologian poliklinikalla kyseisenä aikana. Ravintokysely toteutettiin tabletilla REDCap-järjestelmän avulla.
Pilottitutkimuksessa havaittiin IDQ:n toimivuus ravintokyselyn pohjana tutkituilla ikäryhmillä. IDQ käytetään PROMIC-tutkimuksessa sellaisenaan, sillä siihen liittyy pistelaskenta ja se on aiemmin validoitu. Myös indeksin ulkopuoliset kysymykset havaittiin toimiviksi, mutta pilottitutkimuksen havaintojen pohjalta niitä selkeytettiin ja karsittiin. Pilottitutkimuksessa ravintokyselyn vastaukset jäivät osalla puutteellisiksi, jonka vuoksi kyselylomakkeisiin tehtiin muutoksia, joilla jokaiseen kysymykseen saadaan vastaukset. Lisäksi kyselylomakkeita selkeytettiin ja vastausvalikoita muokattiin pilottitutkimuksen havaintojen mukaisesti.