Tekoälyn hyödyntäminen hävikinhallinnassa
Ala-Ruona, Elmeri (2024-12-17)
Tekoälyn hyödyntäminen hävikinhallinnassa
Ala-Ruona, Elmeri
(17.12.2024)
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
suljettu
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20241219105370
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20241219105370
Tiivistelmä
Hävikki ja hukkaan menevät resurssit elintarvikkeiden toimitusketjuissa aiheuttavat taloudellisia menetyksiä yrityksille sekä globaaleja ympäristöhaittoja. Keskeisiä ongelmia ovat voimakas kysynnän vaihtelu sekä sen vaikea ennustaminen, elintarvikkeiden säilyvyysajat ja tehottomat varaston- ja valikoimanhallinnan menetelmät. Elintarvikealan yritysten ja niiden toimitusketjujen on kyettävä tehokkaaseen toimitusketjun hallintaan varmistaakseen kilpailukykynsä. Entistä tärkeämpää on myös varmistaa ympäristölle kestävä toiminta. Tehokkaan hävikinhallinnan avulla toimitusketju parantaa kustannustehokkuutta ja ympäristöystävällistä toimintaa. Tekoäly luo entistä enemmän mahdollisuuksia toimintatapojen tehostamiseen ja ennakoivaan hävikin vähentämiseen.
Tämän tutkimuksen päätavoitteena on tutkia tekoälyn mahdollisuuksia elintarvikkeiden hävikin vähentämisessä päivittäistavarakauppojen toimitusketjuissa. Kirjallisuuskatsauksen avulla analysoin eri menetelmiä tehostaa hävikinhallintaa erityisesti tekoälyn hyödyntämistä ennustavan analytiikan ja reaaliaikaisen tiedon avulla. Tämän tutkimuksen tutkimuskysymys on: Miten tekoälyn avulla voidaan vähentää elintarvikkeiden hävikkiä päivittäistavarakauppojen toimitusketjuissa.
Tutkimukset osoittivat, että tekoälyä hyödynnetään jo toimitusketjun prosesseissa, kuten kysynnän ennustamisessa ja varastonhallinnassa. Erilaiset AI-menetelmät tai niiden yhdistelmät, yhdessä muiden uusien teknologisten ratkaisujen kanssa, luovat laajat mahdollisuudet tehokkaammalle ja kestävämmälle toimitusketjulle. Hävikinhallinnan tehostaminen ja hävikin vähentäminen edellyttää kehittyneitä teknologisia ratkaisuja, joista AI on tällä hetkellä yksi keskeisimmistä.
Tämän tutkimuksen päätavoitteena on tutkia tekoälyn mahdollisuuksia elintarvikkeiden hävikin vähentämisessä päivittäistavarakauppojen toimitusketjuissa. Kirjallisuuskatsauksen avulla analysoin eri menetelmiä tehostaa hävikinhallintaa erityisesti tekoälyn hyödyntämistä ennustavan analytiikan ja reaaliaikaisen tiedon avulla. Tämän tutkimuksen tutkimuskysymys on: Miten tekoälyn avulla voidaan vähentää elintarvikkeiden hävikkiä päivittäistavarakauppojen toimitusketjuissa.
Tutkimukset osoittivat, että tekoälyä hyödynnetään jo toimitusketjun prosesseissa, kuten kysynnän ennustamisessa ja varastonhallinnassa. Erilaiset AI-menetelmät tai niiden yhdistelmät, yhdessä muiden uusien teknologisten ratkaisujen kanssa, luovat laajat mahdollisuudet tehokkaammalle ja kestävämmälle toimitusketjulle. Hävikinhallinnan tehostaminen ja hävikin vähentäminen edellyttää kehittyneitä teknologisia ratkaisuja, joista AI on tällä hetkellä yksi keskeisimmistä.