Toimitusketjun vastuullisuus suomalaisissa elintarvikealan yrityksissä – Näkökulmana EU:n yritysvastuudirektiivi
Äikäs, Essi (2025-02-27)
Toimitusketjun vastuullisuus suomalaisissa elintarvikealan yrityksissä – Näkökulmana EU:n yritysvastuudirektiivi
Äikäs, Essi
(27.02.2025)
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
avoin
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025040724566
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025040724566
Tiivistelmä
Globalisaatio ja kansainvälisten toimitusketjujen kasvu ovat vauhdittaneet talouskasvua ja nostaneet elintasoa,
mutta samalla aiheuttaneet vakavia ihmisoikeus- ja ympäristöhaasteita. Elintarviketeollisuus on yksi
merkittäviä vastuullisuushaasteita kohtaavista toimialoista. Ruokaketju on keskeinen kasvihuonepäästöjen ja
luontokadon lähde, ja maatalouden työvoimavaltaisuus lisää sosiaalisen vastuun riskejä erityisesti kehittyvissä
maissa. Samaan aikaan maailman väestönkasvu lisää painetta siirtyä kestävämpään ruoantuotantoon.
Vaatimukset tiukemmasta vastuullisuuslainsäädännöstä saivat vastauksen heinäkuussa 2024, kun Euroopan
unionissa astui voimaan direktiivi yritysten kestävää toimintaa koskevasta huolellisuusvelvoitteesta (engl.
Corporate Sustainability Due Diligence Directive, ’CSDDD’ tai ’CS3D’). Yritysvastuudirektiivinä Suomessa
tunnettu säädös velvoittaa suuryrityksiä tunnistamaan, arvioimaan, ehkäisemään ja lieventämään
toimintaketjunsa (engl. Chain of activities) haitallisia ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia. Direktiiviä aletaan
soveltaa yrityksiin vaiheittain, alkaen suurimmista yrityksistä vuonna 2027. Direktiivin noudattamatta
jättämisestä voi seurata merkittäviä sanktioita, oikeustoimia ja mainehaittoja, joten soveltamisalaan kuuluvien
yritysten on syytä aloittaa valmistautuminen jo nyt.
Aiheen uutuuden takia tutkimustieto yritysten toimien nykytilasta suhteessa direktiiviin tai keinoista vastata
sen vaatimuksiin on kuitenkin rajallista. Tämä tutkimus kartoittaa, miten suomalaiset elintarvikealan
suuryritykset toteuttavat vastuullisuutta toimitusketjuissaan EU:n yritysvastuudirektiivin näkökulmasta.
Koska kestävyyteen liittyvän epävarmuuden hallinta on keskeistä sekä vastuullisessa toimitusketjujen
johtamisessa että direktiivin asettaman huolellisuusvelvoitteen toteuttamisessa, tutkimusongelmaa lähestytään
tiedonkäsittelyteorian (engl. Information Processing Theory, IPT) kautta. Tutkimuskysymykset ovat 1)
Millaisia toimitusketjun vastuullisuutta tukevia tiedonkäsittelyn keinoja elintarviketeollisuuden
suomalaisyritykset käyttävät? Ja 2) Miten nämä keinot vastaavat EU:n yritysvastuudirektiivin vaatimuksiin?
Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin direktiivin asettamia velvoitteita ja laadittiin viitekehys toimitusketjun
vastuullisuutta tukevista tiedonkäsittelyn keinoista, jotka auttavat erityisesti elintarvikealan yrityksiä
toteuttamaan näitä velvoitteita. Viitekehyksen pohjalta suoritettiin laadullinen sisällönanalyysi Suomen
elintarvikealan viiden suurimman yrityksen vuoden 2023 vastuullisuusraportoinnista. Tutkimuksessa
havaittiin, että kaikki tarkastellut yritykset reagoivat kestävyyteen liittyvään epävarmuuteen sekä
kasvattamalla tiedonkäsittelykapasiteettiaan että vähentämällä tiedonkäsittelytarpeitaan. Kaikki viisi
viitekehyksen mukaista tiedonkäsittelymekanismia, samoin kuin suurin osa mekanismeihin kuuluvista
keinoista, olivat käytössä kaikissa tarkastelluissa yrityksissä.
Tulokset osoittavat, että suomalaisilla elintarvikealan suuryrityksillä on jo nyt käytössään monipuolinen
joukko mekanismeja, joiden avulla ne hallitsevat toimitusketjunsa haitallisia ympäristö- ja
ihmisoikeusvaikutuksia. Direktiivi saattaa kuitenkin edellyttää toiminnan laajentamista esimerkiksi uusien
raaka-aineiden, useampien toimittajien tai toimitusketjun syvempien tasojen kattamiseksi. Lopulta direktiivin
suhteellisuusperiaate ja asianmukaisten toimenpiteiden tulkinta määrittävät, katsotaanko yritysten toimet
riittäviksi. Tutkimusotos kattaa kaikki direktiivin alaiset suomalaiset elintarvikealan yritykset, tarjoten
kattavan kuvan alan vastuullisuustoimista. Tulokset voivat tukea sekä direktiivin piiriin kuuluvien yritysten
valmistautumista että muiden yritysten vastuullisuustoimien kehittämistä toimitusketjuissa.
mutta samalla aiheuttaneet vakavia ihmisoikeus- ja ympäristöhaasteita. Elintarviketeollisuus on yksi
merkittäviä vastuullisuushaasteita kohtaavista toimialoista. Ruokaketju on keskeinen kasvihuonepäästöjen ja
luontokadon lähde, ja maatalouden työvoimavaltaisuus lisää sosiaalisen vastuun riskejä erityisesti kehittyvissä
maissa. Samaan aikaan maailman väestönkasvu lisää painetta siirtyä kestävämpään ruoantuotantoon.
Vaatimukset tiukemmasta vastuullisuuslainsäädännöstä saivat vastauksen heinäkuussa 2024, kun Euroopan
unionissa astui voimaan direktiivi yritysten kestävää toimintaa koskevasta huolellisuusvelvoitteesta (engl.
Corporate Sustainability Due Diligence Directive, ’CSDDD’ tai ’CS3D’). Yritysvastuudirektiivinä Suomessa
tunnettu säädös velvoittaa suuryrityksiä tunnistamaan, arvioimaan, ehkäisemään ja lieventämään
toimintaketjunsa (engl. Chain of activities) haitallisia ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia. Direktiiviä aletaan
soveltaa yrityksiin vaiheittain, alkaen suurimmista yrityksistä vuonna 2027. Direktiivin noudattamatta
jättämisestä voi seurata merkittäviä sanktioita, oikeustoimia ja mainehaittoja, joten soveltamisalaan kuuluvien
yritysten on syytä aloittaa valmistautuminen jo nyt.
Aiheen uutuuden takia tutkimustieto yritysten toimien nykytilasta suhteessa direktiiviin tai keinoista vastata
sen vaatimuksiin on kuitenkin rajallista. Tämä tutkimus kartoittaa, miten suomalaiset elintarvikealan
suuryritykset toteuttavat vastuullisuutta toimitusketjuissaan EU:n yritysvastuudirektiivin näkökulmasta.
Koska kestävyyteen liittyvän epävarmuuden hallinta on keskeistä sekä vastuullisessa toimitusketjujen
johtamisessa että direktiivin asettaman huolellisuusvelvoitteen toteuttamisessa, tutkimusongelmaa lähestytään
tiedonkäsittelyteorian (engl. Information Processing Theory, IPT) kautta. Tutkimuskysymykset ovat 1)
Millaisia toimitusketjun vastuullisuutta tukevia tiedonkäsittelyn keinoja elintarviketeollisuuden
suomalaisyritykset käyttävät? Ja 2) Miten nämä keinot vastaavat EU:n yritysvastuudirektiivin vaatimuksiin?
Kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin direktiivin asettamia velvoitteita ja laadittiin viitekehys toimitusketjun
vastuullisuutta tukevista tiedonkäsittelyn keinoista, jotka auttavat erityisesti elintarvikealan yrityksiä
toteuttamaan näitä velvoitteita. Viitekehyksen pohjalta suoritettiin laadullinen sisällönanalyysi Suomen
elintarvikealan viiden suurimman yrityksen vuoden 2023 vastuullisuusraportoinnista. Tutkimuksessa
havaittiin, että kaikki tarkastellut yritykset reagoivat kestävyyteen liittyvään epävarmuuteen sekä
kasvattamalla tiedonkäsittelykapasiteettiaan että vähentämällä tiedonkäsittelytarpeitaan. Kaikki viisi
viitekehyksen mukaista tiedonkäsittelymekanismia, samoin kuin suurin osa mekanismeihin kuuluvista
keinoista, olivat käytössä kaikissa tarkastelluissa yrityksissä.
Tulokset osoittavat, että suomalaisilla elintarvikealan suuryrityksillä on jo nyt käytössään monipuolinen
joukko mekanismeja, joiden avulla ne hallitsevat toimitusketjunsa haitallisia ympäristö- ja
ihmisoikeusvaikutuksia. Direktiivi saattaa kuitenkin edellyttää toiminnan laajentamista esimerkiksi uusien
raaka-aineiden, useampien toimittajien tai toimitusketjun syvempien tasojen kattamiseksi. Lopulta direktiivin
suhteellisuusperiaate ja asianmukaisten toimenpiteiden tulkinta määrittävät, katsotaanko yritysten toimet
riittäviksi. Tutkimusotos kattaa kaikki direktiivin alaiset suomalaiset elintarvikealan yritykset, tarjoten
kattavan kuvan alan vastuullisuustoimista. Tulokset voivat tukea sekä direktiivin piiriin kuuluvien yritysten
valmistautumista että muiden yritysten vastuullisuustoimien kehittämistä toimitusketjuissa.