Proteiinien eristäminen alihyödynnetyistä kaloista
Palani, Nashmil (2023-05-31)
Proteiinien eristäminen alihyödynnetyistä kaloista
Palani, Nashmil
(31.05.2023)
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
suljettu
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023060953082
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023060953082
Tiivistelmä
Alihyödynnettyjen kalalajien käyttöä voidaan lisätä pH-shift -menetelmällä, jossa
kalan lihaskudoksen proteiineja liuotetaan ja saostetaan pH:ta muuttamalla.
Prosessilla konsentroitua proteiinia voidaan hyödyntää kalatuotteissa. Pro gradu
-tutkimuksessa selvitettiin emäksisen ja happaman pH-shift -menetelmän sekä
luonnollisten antioksidanttien vaikutuksia silakasta ja kuoreesta tuotettujen
proteiini-isolaattien ominaisuuksiin.
Tutkimuksessa määritettiin proteiini-isolaattien proteiinisaanto, peruskoostumus
(proteiini-, rasva- ja kosteuspitoisuus), hapettuneisuus (peroksidiluku ja haihtuvat
sekundääriset hapettumistuotteet) ja väri.
Molemmilla pH-shift -menetelmillä saatiin proteiini-isolaattien
proteiinipitoisuuksiksi 85–93 % kuivapainoa kohti riippumatta kalalajista.
Proteiini-isolaattien kosteuspitoisuudet olivat välillä 92–94 % riippumatta pH-
shift -menetelmästä tai kalalajista. Molemmat pH-shift -menetelmät vähensivät
rasvapitoisuutta (märkäpainoa kohden) merkitsevästi raaka-aineiden
lähtöpitoisuuksiin verrattuna. Sekundääristen haihtuvien yhdisteiden perusteella
hapettuneisuudessa ei ollut merkitsevää eroa pH-shift -menetelmien välillä.
Pro gradu -tutkimuksen perusteella sekä emäksinen että hapan pH-shift -
menetelmä ovat tehokkaita konsentroimaan silakan ja kuoreen proteiineja,
mutta pH-shift -menetelmiä on kehitettävä muun muassa proteiinisaannon
tehostamiseksi. Tyrnipuristekakun käyttäminen luonnollisena antioksidanttina
on lupaava menetelmä vähentää hapettumista prosessin aikana.
kalan lihaskudoksen proteiineja liuotetaan ja saostetaan pH:ta muuttamalla.
Prosessilla konsentroitua proteiinia voidaan hyödyntää kalatuotteissa. Pro gradu
-tutkimuksessa selvitettiin emäksisen ja happaman pH-shift -menetelmän sekä
luonnollisten antioksidanttien vaikutuksia silakasta ja kuoreesta tuotettujen
proteiini-isolaattien ominaisuuksiin.
Tutkimuksessa määritettiin proteiini-isolaattien proteiinisaanto, peruskoostumus
(proteiini-, rasva- ja kosteuspitoisuus), hapettuneisuus (peroksidiluku ja haihtuvat
sekundääriset hapettumistuotteet) ja väri.
Molemmilla pH-shift -menetelmillä saatiin proteiini-isolaattien
proteiinipitoisuuksiksi 85–93 % kuivapainoa kohti riippumatta kalalajista.
Proteiini-isolaattien kosteuspitoisuudet olivat välillä 92–94 % riippumatta pH-
shift -menetelmästä tai kalalajista. Molemmat pH-shift -menetelmät vähensivät
rasvapitoisuutta (märkäpainoa kohden) merkitsevästi raaka-aineiden
lähtöpitoisuuksiin verrattuna. Sekundääristen haihtuvien yhdisteiden perusteella
hapettuneisuudessa ei ollut merkitsevää eroa pH-shift -menetelmien välillä.
Pro gradu -tutkimuksen perusteella sekä emäksinen että hapan pH-shift -
menetelmä ovat tehokkaita konsentroimaan silakan ja kuoreen proteiineja,
mutta pH-shift -menetelmiä on kehitettävä muun muassa proteiinisaannon
tehostamiseksi. Tyrnipuristekakun käyttäminen luonnollisena antioksidanttina
on lupaava menetelmä vähentää hapettumista prosessin aikana.