Ravitsemusinterventio kaupallisilla kasviproteiinivalmisteilla: terveysvaikutukset glukoosi- ja lipidiaineenvaihduntaan terveillä koehenkilöillä
Virta, Emmi-Lotta (2024-06-24)
Ravitsemusinterventio kaupallisilla kasviproteiinivalmisteilla: terveysvaikutukset glukoosi- ja lipidiaineenvaihduntaan terveillä koehenkilöillä
Virta, Emmi-Lotta
(24.06.2024)
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
suljettu
Julkaisun pysyvä osoite on:
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024072561957
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2024072561957
Tiivistelmä
Kasvipohjaisten proteiinivalmisteiden kulutus on viime vuosina kasvanut, minkä myötä
markkinoille tulee jatkuvasti uusia proteiinipitoisia täysin kasvipohjaisista ainesosista
valmistettuja elintarvikkeita. Tieteellistä näyttöä eri astein prosessoitujen kasviproteiinia
sisältävien elintarvikkeiden vaikutuksista ihmisen terveyteen on kuitenkin saatavilla vain
rajallinen määrä, minkä takia niiden terveysvaikutuksien tutkiminen on tärkeää. Tämän
tutkimuksen tavoitteena on tutkia eri astein prosessoitujen kasviproteiinia sisältävien tuotteiden
käytön vaikutusta ihmisten terveyteen aineenvaihdunnan toiminnan kannalta. Tutkimus on tehty
osana Newplant-tutkimuskokonaisuutta.
Kolmen eri prosessointiluokan kasvipohjaisten proteiinilähteiden vaikutuksia ihmisen
terveyteen tutkittiin vaihtovuorotutkimusasetelmalla. Jokaista prosessointiluokkaa kohden
tutkittavilla oli yksi interventioviikko ja yksi väliviikko. Interventioon osallistui yhteensä 37
tutkimushenkilöä, joiden ruokavalioiden järjestys oli satunnaistettu. Ensimmäinen ruokavalio
sisälsi prosessoimattomia kasviproteiinituotteita (tölkeissä saatavat palkokasvit), toinen
ruokavalio sisälsi kevyesti prosessoituja kasviproteiinituotteita (esim.
kaurahärkäpapuvalmisteet, falafel-pyörykät ja soijarouhe) ja kolmas raskaasti prosessoituja
kasviproteiinituotteita (esim. kasviproteiininugetit, -burgerpihvit ja -nakit).
Interventioruokavalioiden vaikutuksia tutkittiin paastoverinäytteistä määritettyjen glukoosi- ja
lipidiaineenvaihdunnan merkkiaineiden avulla (glukoosi, insuliini, kokonaiskolesteroli, korkean
tiheyden lipoproteiini (engl. High Density Lipoprotein, lyh. HDL),
HDL/kokonaiskolesterolisuhde, Matalan tiheyden lipoproteiini (engl. Low Density Lipoprotein,
lyh. LDL) ja triglyseridit). Tutkimushypoteesina oli, että prosessoimattomat ja kevyesti
prosessoidut kasviproteiinituotteet nostavat HDL-kolesterolin ja kokonaiskolesterolin välistä
suhdetta ja alentavat muita glukoosi- ja lipidiaineenvaihdunnan merkkiaineiden arvoja raskaasti
prosessoituihin kasviproteiinituotteisiin verrattuna.
Kaikki kolme interventioruokavaliota nostivat tilastollisesti merkitsevästi HDL-kolesterolin ja
kokonaiskolesterolin välistä suhdetta, sekä laskivat kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin
pitoisuutta tutkittavien veressä. Lisäksi raskaasti prosessoituja kasviproteiinituotteita sisältänyt
interventioviikko laski tilastollisesti merkitsevästi veren triglyseridipitoisuutta.
markkinoille tulee jatkuvasti uusia proteiinipitoisia täysin kasvipohjaisista ainesosista
valmistettuja elintarvikkeita. Tieteellistä näyttöä eri astein prosessoitujen kasviproteiinia
sisältävien elintarvikkeiden vaikutuksista ihmisen terveyteen on kuitenkin saatavilla vain
rajallinen määrä, minkä takia niiden terveysvaikutuksien tutkiminen on tärkeää. Tämän
tutkimuksen tavoitteena on tutkia eri astein prosessoitujen kasviproteiinia sisältävien tuotteiden
käytön vaikutusta ihmisten terveyteen aineenvaihdunnan toiminnan kannalta. Tutkimus on tehty
osana Newplant-tutkimuskokonaisuutta.
Kolmen eri prosessointiluokan kasvipohjaisten proteiinilähteiden vaikutuksia ihmisen
terveyteen tutkittiin vaihtovuorotutkimusasetelmalla. Jokaista prosessointiluokkaa kohden
tutkittavilla oli yksi interventioviikko ja yksi väliviikko. Interventioon osallistui yhteensä 37
tutkimushenkilöä, joiden ruokavalioiden järjestys oli satunnaistettu. Ensimmäinen ruokavalio
sisälsi prosessoimattomia kasviproteiinituotteita (tölkeissä saatavat palkokasvit), toinen
ruokavalio sisälsi kevyesti prosessoituja kasviproteiinituotteita (esim.
kaurahärkäpapuvalmisteet, falafel-pyörykät ja soijarouhe) ja kolmas raskaasti prosessoituja
kasviproteiinituotteita (esim. kasviproteiininugetit, -burgerpihvit ja -nakit).
Interventioruokavalioiden vaikutuksia tutkittiin paastoverinäytteistä määritettyjen glukoosi- ja
lipidiaineenvaihdunnan merkkiaineiden avulla (glukoosi, insuliini, kokonaiskolesteroli, korkean
tiheyden lipoproteiini (engl. High Density Lipoprotein, lyh. HDL),
HDL/kokonaiskolesterolisuhde, Matalan tiheyden lipoproteiini (engl. Low Density Lipoprotein,
lyh. LDL) ja triglyseridit). Tutkimushypoteesina oli, että prosessoimattomat ja kevyesti
prosessoidut kasviproteiinituotteet nostavat HDL-kolesterolin ja kokonaiskolesterolin välistä
suhdetta ja alentavat muita glukoosi- ja lipidiaineenvaihdunnan merkkiaineiden arvoja raskaasti
prosessoituihin kasviproteiinituotteisiin verrattuna.
Kaikki kolme interventioruokavaliota nostivat tilastollisesti merkitsevästi HDL-kolesterolin ja
kokonaiskolesterolin välistä suhdetta, sekä laskivat kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin
pitoisuutta tutkittavien veressä. Lisäksi raskaasti prosessoituja kasviproteiinituotteita sisältänyt
interventioviikko laski tilastollisesti merkitsevästi veren triglyseridipitoisuutta.