Näytä suppeat kuvailutiedot

Emästankkauksen vaikutus fyysiseen suorituskykyyn urheilussa

Silanterä, Aleksi (2025-04-15)

dc.contributor.authorSilanterä, Aleksi
dc.date.accessioned2025-04-17T21:05:35Z
dc.date.available2025-04-17T21:05:35Z
dc.date.issued2025-04-15
dc.identifier.urihttps://www.utupub.fi/handle/10024/180617
dc.description.abstractTämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, millaisia vaikutuksia emästankkauksella on fyysiseen suorituskykyyn korkeaintensiteettisen urheilusuorituksen aikana. Emästankkauksella tarkoitetaan elimistön happo-emästasapainon tarkoituksellista muokkaamista emäksisten lisäravinteiden avulla, tavoitteena hidastaa lihassolun happamoitumista ja ylläpitää suorituskykyä. Katsaus keskittyi emästankkauksen käytetyimpään lisäravinteeseen, natriumbikarbonaattiin. Kirjallisuuskatsaus toteutettiin hyödyntäen kansainvälisiä vertaisarvioituja satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia ja meta-analyyseja. Aineisto koostui urheilijoilla tehdyistä tutkimuksista, joissa arvioitiin emästankkauksen vaikutuksia fyysiseen suorituskykyyn, mahdollisia haittavaikutuksia sekä annostuksen ja ajoituksen merkitystä. Tutkimusnäytön perusteella natriumbikarbonaatin käyttö voi parantaa fyysistä suorituskykyä erityisesti korkeaintensiteettisessä, anaerobisessa ja toistuvissa intervallityyppisissä suorituksissa, jotka kestävät 1–12 minuuttia. Useat tutkimukset osoittavat hyötyä etenkin suoritusten loppuvaiheessa. Sen sijaan lyhyissä, alle 30 sekunnin suorituksissa hyötyjä ei havaittu. Pidemmissä, yli 12 minuuttia kestävissä, suorituksissa vaikutukset olivat vaihtelevia. Natriumbikarbonaatin käyttöön liittyy kuitenkin merkittäviä haittavaikutuksia. Yleisimpiä ovat ruoansulatuskanavan oireet, kuten pahoinvointi, ilmavaivat, vatsakivut, ripuli ja jopa oksentelu. Natriumbikarbonaatti on potentiaalinen suorituskykyä parantava lisäravinne, jonka käyttö edellyttää yksilöllistä testaamista, oikean annostuksen määrittelyä ja tietoisuutta haittavaikutuksista. Suositeltu annos natriumbikarbonaattia on 0,3 g/kg nautittuna 60–180 minuuttia ennen urheilusuoritusta.
dc.format.extent16
dc.language.isofin
dc.rightsfi=Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.|en=This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.|
dc.subjectemästankkaus, natriumbikarbonaatti, urheilu
dc.titleEmästankkauksen vaikutus fyysiseen suorituskykyyn urheilussa
dc.type.ontasotfi=Syventävien opintojen kirjallinen työ|en=Second Cycle degree thesis|
dc.rights.accessrightsavoin
dc.identifier.urnURN:NBN:fi-fe2025041729090
dc.contributor.facultyfi=Lääketieteellinen tiedekunta|en=Faculty of Medicine|
dc.contributor.studysubjectfi=Liikuntalääketiede|en=Sports medicine|
dc.contributor.departmentfi=Kliininen laitos|en=Department of Clinical Medicine|


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot